bone broth forward to basics

bone broth

Bij ‘whole food’ hoort ook het eten van de botten (en wat daarin zit). Maak een grote pan ‘bone broth’ en vries dit in. Een heerlijke basis voor heel veel gerechten. Of gewoon als bouillon, bijvoorbeeld tijdens de lunch

Ingredienten
1 kg botten (van runderen, lammeren, gevogelte of vis)
klontje roomboter of ghee
snufje zout (zeezout, keltisch zout, himalayazout)
1 eetl. appelazijn

Bereiding
Verwarm een grote soep- of braadpan. Schroei hierin de botten rondom dicht. Voeg dan het klontje boter toe en laat dit lichtjes verkleuren. Voeg dan ruim water toe (zodat alle botten onder water staan, ca. 4 liter water). Vervolgens als het water volledig warm is, een snufje zout en de eetlepel appelazijn toevoegen.
Laat het geheel minstens 36 uur koken. Dit mag in etappes, bijvoorbeeld als je het vuur ‘s nachts niet aan wilt laten staan. Je kunt de pan ook in de over zetten bij 100gradenC.
Uiteindelijk ontstaan er allemaal gaatjes in de botten. Des te langer de bouillon wordt doorgekookt, hoe broser de botten worden.
De bouillon kun je als bouillon drinken, of als basis nemen voor soep, sauzen of andere gerechten.

NB
Je kunt eventueel in de laatste 2 uren wat kruiden en/of (soep)groenten toevoegen.



Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *