flapje

ingredienten:
250 gram gemengd glutenvrij meel (kastanjemeel, kokosmeel, gierstmeel oid),
250 g roomboter,
125 ml ijskoud (koolzuurhoudend) water,
½ tl zeezout,
ei,
rest afhankelijk van de vulling.
Eventueel sesamzaad of pompoenpitten.

Vulling:
appel, peer, kersen of groente

Bereiding:
meel en zout mengen. Boter in blokjes toevoegen, mengen totdat het op broodkruim lijkt, maar er moeten nog wel kleine klontjes boter zichtbaar zijn. Haal het water uit de vriezer (= ijskoud), toevoegen aan het deegmengsel. Met koude handen tot een samenhangend deeg maken. De deegbal op een bord leggen en afgedekt een uur in de koelkast laten rusten. Rol de deegbal vervolgens uit op een met meel bestoven plank. Dan het deeg in drieën vouwen, zowel in de lengte als in de breedte. Weer uitrollen en opvouwen. Doe dit driemaal achtereen. Het uitrollen moet losjes gebeuren, dus niet te hard aandrukken. Het deeg weer afgedekt in de koelkast leggen en de bewerking 2-5 keer herhalen met tussenpauze van een uur. Na de laatste bewerking is het deeg klaar voor gebruik. Verwarm de oven voor op 200°C.

Snij driehoekjes uit de deeglapjes. Leg vulling op de driehoekjes. Bestrijk de randen met water en vouw de flapjes dicht en druk de randen tegen elkaar. Met ei bestrijken en eventueel bestrooien met sesamzaadjes of zonnebloempitten. Op ingevette bakplaat 20 minuten in oven van 200° C bakken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *