Bij pastinaakpuree met een midden-oosters tintje, past deze heerlijke zalm met korst. Zeker in de winter aan te bevelen voor de nodige vitamine D. Zomers halen we die uit de zon, ’s winters is er te weinig zon en moeten we putten uit onze reserves of vitamine D halen uit onder andere zalm.
Ingrediënten
4 zalmfilets
1 el olijfolie
4 el tahin
50 gram gemengde noten (maar kan ook 1 notensoort zijn, als je bijvoorbeeld zelf een walnotenboom hebt, kun je de korst maken van alleen walnoten)
Rasp van ½ citroen
Sap van ½ citroen
2 tenen knoflook, fijn gesnipperd
½ tl komijnpoeder
1 tl sumacpoeder (turks-grieks kruid)
Enkele muntblaadjes
Handjevol peterselie
Peper en zout
Bereiding
Varwarm de oven voor op 180°C.
Besprenkel elke zalmfilet met olijfilie. Bestrijk daarna iedere zalmfilet met 1 eetlepel tahin.
Meng de andere ingrediënten tot een geheel en laat het even rusten zodat de smaken in elkaar kunnen vloeien. Verdeel het korstmengsel over de 4 zalmfilets. De tahin werkt als plakmiddel.
Bak de filets in de oven tot ze bijna gaar zijn (ca. 10-15 minuten). Wil je geen roze binnenkant? Bak ze dan nog vijf minuten door.

Lekker met pastinaakpuree en gebakken paprika met ui