garnalen met okra

Ingredienten400 gram okra4 uien in ringen4 gesnipperde gedroogde papertjes1 tl komijnzaad4 teentjes knoflook, gesnipperd1 tl koenjit1 tl chilipoeder2 tomaten in kleine blokjes300 gram garnalen2 groene chilipepershandje verse korianderscheutje olijfolie of kokosvet Bereidingfruit de ui, pepers en komijnzaad droog (dus: zonder olie of vet) totdat ze gaan zweten. Voeg dan olie, knoflook, koenjit en chilipoeder toe, …

garnalen met okra Lees verder »

SPRUITJES UIT DE OVEN

Ingredienten500 gram spruitjes2 el olijfolie1 tl curcumapeper en zeezouteventueel: gember, geraspteventueel: amandelschaafsel BereidingVerwarm de oven voor op 200 Verwarm de oven op 200°C. Maak de spruitjes schoon en halveer de grote exemplaren. Meng de spruitjes met de olie, curcuma, peper en snufje zout. Bekleed een ovenschaal met bakpapier en verspreid hierop de spruitjes. Bedek de …

SPRUITJES UIT DE OVEN Lees verder »

bone broth forward to basics

bone broth

Bij ‘whole food’ hoort ook het eten van de botten (en wat daarin zit). Maak een grote pan ‘bone broth’ en vries dit in. Een heerlijke basis voor heel veel gerechten. Of gewoon als bouillon, bijvoorbeeld tijdens de lunch Ingredienten1 kg botten (van runderen, lammeren, gevogelte of vis)klontje roomboter of gheesnufje zout (zeezout, keltisch zout, …

bone broth Lees verder »

preisoep

Ingrediënten 4 stengels prei 2 uien, fijngesnipperd 2-3 t knoflook, fijngesnipperd 1 grote zoete aardappel (met wit vruchtvlees), in blokjes 1 lt bouillon zeezout en peper 1-2 el olijfolie Bosje peterselie Enkele plakjes gerookte zalm   Bereiding Doe de gesnipperde ui met wat zout in een droge pan. Als de uien beginnen te zweten, dan …

preisoep Lees verder »

pompoen-bieten-brood

Als mensen oervoeding of paleo gaan eten, is een vaak gehoorde ‘klacht’: “ik mis het brood”. Hierdoor zijn er allerlei groenten-fruit-brood variaties ontstaan. Dit is er een van. Dus heb je een van de ingredienten niet (de eieren zijn wel essentieel), dan kun je dat vervangen door een vergelijkbaar product. De bieten kun je vervangen …

pompoen-bieten-brood Lees verder »

winterse paleo spaghetti

  Ingredienten 1 spaghettipompoen 2 el roomboter of kokosvet 1 ui, in (halve) ringen gesneden 100 gram spruitjes (boerenkool is ook lekker) 250 gram runder- of lamsgehakt 1 tl tijm 2 t knoflook gesnipperd 1 tl paprikapoeder (mild) ½ tl kruidnagelpoeder ½ tl nootmuskaatpoeder Peper en zout   Bereiding Verwarm de oven voor op 200°C. …

winterse paleo spaghetti Lees verder »

stoofvlees

Ingrediënten 800 gram runderlappen (sucadelappen, doorregen lappen, riblappen, poulet), in blokjes 3 uien, in (halve) ringen 3 teentjes knoflook, gesnipperd 100 gram roomboter 1 el milde paprikapoeder 3 laurierblaadjes 2 kruidnagels 50 ml balsamicoazijn 250 ml (runder)bouillon peper en zout   Bereiding Verwarm een braadpan op het vuur. Schroei in de warme pan het vlees …

stoofvlees Lees verder »

kip, patat en appelmoes

Binnen het oervoedingseetpatroon (paleo) is het niet gebruikelijk om standaard kip/paAtat/appelmoes te eten. Maar met een kleine aanpassing, heb je nog steeds kip, ‘patat’ en appelmoes. De patat is eigenlijk de enige (grote) aanpassing.   APPELMOES Ingrediënten 4 appels ½ tl kaneel   Bereiding Snijd de appels in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de …

kip, patat en appelmoes Lees verder »