garnalen met okra

Ingredienten
400 gram okra
4 uien in ringen
4 gesnipperde gedroogde papertjes
1 tl komijnzaad
4 teentjes knoflook, gesnipperd
1 tl koenjit
1 tl chilipoeder
2 tomaten in kleine blokjes
300 gram garnalen
2 groene chilipepers
handje verse koriander
scheutje olijfolie of kokosvet

Bereiding
fruit de ui, pepers en komijnzaad droog (dus: zonder olie of vet) totdat ze gaan zweten. Voeg dan olie, knoflook, koenjit en chilipoeder toe, even roerbakken. Daarna okra’s en tomaten toevoegen, zachtjes ongeveer 5 minuten laten smoren. Garnalen toevoegen en ca. 10 minuten laten sudderen. Koriander toevoegen. Voor het opdienen goed mengen en nog even laten staan, van het vuur af

okra’s

SPRUITJES UIT DE OVEN

Ingredienten
500 gram spruitjes
2 el olijfolie
1 tl curcuma
peper en zeezout
eventueel: gember, geraspt
eventueel: amandelschaafsel

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200

Verwarm de oven op 200°C. Maak de spruitjes schoon en halveer de grote exemplaren. Meng de spruitjes met de olie, curcuma, peper en snufje zout. Bekleed een ovenschaal met bakpapier en verspreid hierop de spruitjes. Bedek de spruitjes met bakpapier en bak ze ongeveer 45 minuten in de oven.
Variatie: voeg ½ tl fijngeraspte gember toe aan de spruitjes en bestrooi de groente voor het serveren met amandelschaafsel. :64��1;��

bone broth

Bij ‘whole food’ hoort ook het eten van de botten (en wat daarin zit). Maak een grote pan ‘bone broth’ en vries dit in. Een heerlijke basis voor heel veel gerechten. Of gewoon als bouillon, bijvoorbeeld tijdens de lunch

Ingredienten
1 kg botten (van runderen, lammeren, gevogelte of vis)
klontje roomboter of ghee
snufje zout (zeezout, keltisch zout, himalayazout)
1 eetl. appelazijn

Bereiding
Verwarm een grote soep- of braadpan. Schroei hierin de botten rondom dicht. Voeg dan het klontje boter toe en laat dit lichtjes verkleuren. Voeg dan ruim water toe (zodat alle botten onder water staan, ca. 4 liter water). Vervolgens als het water volledig warm is, een snufje zout en de eetlepel appelazijn toevoegen.
Laat het geheel minstens 36 uur koken. Dit mag in etappes, bijvoorbeeld als je het vuur ‘s nachts niet aan wilt laten staan. Je kunt de pan ook in de over zetten bij 100gradenC.
Uiteindelijk ontstaan er allemaal gaatjes in de botten. Des te langer de bouillon wordt doorgekookt, hoe broser de botten worden.
De bouillon kun je als bouillon drinken, of als basis nemen voor soep, sauzen of andere gerechten.

NB
Je kunt eventueel in de laatste 2 uren wat kruiden en/of (soep)groenten toevoegen.



preisoep

Ingrediënten

4 stengels prei

2 uien, fijngesnipperd

2-3 t knoflook, fijngesnipperd

1 grote zoete aardappel (met wit vruchtvlees), in blokjes

1 lt bouillon

zeezout en peper

1-2 el olijfolie

Bosje peterselie

Enkele plakjes gerookte zalm

 

Bereiding

Doe de gesnipperde ui met wat zout in een droge pan. Als de uien beginnen te zweten, dan de olie toevoegen. Als de olie warm/heet is, dan de in ringen gesneden prei, blokjes zoete aardappel en knoflook toevoegen. Enkele minuten meebakken. Daarna bouillon toevoegen en  in ca. 20 minuten gaar laten worden. Op smaak maken met zout en peper. Blenderen of met de staafmixer een gladde soep maken. Serververen met stukjes zalm en fijngesneden peterselie.

 

Vegetarisch/vegan:

Laat de zalm achterwege

Gebruik groente of kruidenbouillon

pompoen-bieten-brood

Als mensen oervoeding of paleo gaan eten, is een vaak gehoorde ‘klacht’: “ik mis het brood”. Hierdoor zijn er allerlei groenten-fruit-brood variaties ontstaan. Dit is er een van. Dus heb je een van de ingredienten niet (de eieren zijn wel essentieel), dan kun je dat vervangen door een vergelijkbaar product. De bieten kun je vervangen door pastinaak, de pompoen door wortel, de appelazijn door citroensap enzovoort. Maak je eigen paleo-brood-variant.

Ingredienten

200 gram rauwe biet, geraspt

200 gram pompoen, geraspt

75 gram kokosmeel

75 gram amandelmeel

75 gram kastanjemeel

1 banaan

6 eieren

1 tl kaneel

1 el kokosolie (op kamertemperatuur) of olijfolie

1 el appelazijn

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180˟C. Prak de banaan en meng deze goed met de eieren. Voeg dan alle ingredienten een voor een toe aan het banaan-ei-mengsel. Goed mengen.

Bekleed een cakevorm van 28cm met bakpapier of smeer goed in met roomboter of kokosvet (is extra, staat niet in de ingredientenlijst). Doe het beslag in de cakevorm en zet 30 minuten afgedekt in de oven (snijplank, deksel van patevorm of aluminiumfolie; maar van de laatste ben ik niet zo’n fan, maar is wel makkelijk). Verwijder het deksel en zet nogmaals 30 minuten in de warme oven. Haal het brood uit de vorm en laat afkoelen op een rekje.

NB:

het loof van de bietjes kun je gebruiken in een salade, die je weer bij het brood kunt eten.

rode bietjes met loof

winterse paleo spaghetti

 

Ingredienten

1 spaghettipompoen

2 el roomboter of kokosvet

1 ui, in (halve) ringen gesneden

100 gram spruitjes (boerenkool is ook lekker)

250 gram runder- of lamsgehakt

1 tl tijm

2 t knoflook gesnipperd

1 tl paprikapoeder (mild)

½ tl kruidnagelpoeder

½ tl nootmuskaatpoeder

Peper en zout

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C.

Snijd de pompoen in ringen. Verwijder de zaden met een lepel. Verdeel de pompoenringen op een bakplaat en smeer ze in met boter of vet. Rooster de ringen ca. 25 minuten in de voorverwamde oven tot ze gaar zijn.

Haal met een vork het vruchtvlees van de pompoen uit de schil. Trek het vruchtvlees in lange slierten. Laat even rusten.

Doe de spruitjes in een pan met een beetje water en zout. Kook ze ca. 7 minuten. Daarna afgieten en uit laten lekken.

Verhit een koekenpan of hapjespan. Doe de uiringen erin met een beetje zout erover heen. Als ze gaan ‘zweten’ doe je er 1 eetlepel boter of vet bij. Als de boter warm is, voeg dan het gehakt toe en rul het los. Voeg de kruiden toe (paprikapoeder, tijm, nootmuskaat, kruidnagel, peper en knoflook).

Voeg de spruitjes en de pompoenslierten toen, schep het geheel regelmatig om tot het geheel gaar is.

Eventueel nog op smaak maken met zout en peper.

 

NB

De spaghetti pompoen is een winterproduct. Hij wordt zo genoemd omdat als je de pompoen opensnijdt de binnenkant eruit komt in lange dunne slierten. Deze pompoen heeft niet een heel specifieke smaak, dit is wel prettig als je ‘m als spaghetti wilt gebruiken. De smaak kun je omschrijven als ietwat zoet en nootachtig. Het kan dus ‘echte’ pasta vervangen.

ook een leuk product om te kweken in je eigen (groenten)tuintje.

spaghettipompoen

spaghettipompoen

stoofvlees

Ingrediënten

800 gram runderlappen (sucadelappen, doorregen lappen, riblappen, poulet), in blokjes

3 uien, in (halve) ringen

3 teentjes knoflook, gesnipperd

100 gram roomboter

1 el milde paprikapoeder

3 laurierblaadjes

2 kruidnagels

50 ml balsamicoazijn

250 ml (runder)bouillon

peper en zout

 

Bereiding

Verwarm een braadpan op het vuur. Schroei in de warme pan het vlees aan alle kanten dicht. Haal het vlees uit de pan.

Doe de uienringen in de pan, totdat ze gaan zweten.

Voeg dan de knoflook en boter toe.

Als dit goed is doorgewarmd de kruiden toevoegen (paprikapoeder, laurierblaadjes, kruidnagel, peper en beetje zout).

Als het goed doorgewarmd is, schenk er dan de balsamicoazijn en bouillon bij en aan de kook brengen.

Sluit de pan af met een deksel, laat het gerecht circa 4 uur op een heel laag vuur gaar stoven.

Op smaak brengen met (versgemalen) peper en zeezout.

 

NB

In plaats van rundvlees kun je ook eenden- of ganzenvlees gebruiken.

Je kunt de kruidnagels heel laten, zorg dat je ze later weer terug vindt. In plaats van hele kruidnagels kun je  een  ½ tl kruidnagelpoeder gebruiken.

vleessoorten aan een koe

vleessoorten aan een koe

 

 

pompoensoep

 

Ingrediënten

1 hele pompoen

2 uien, in halve ringen gesneden

2 el olijfolie of kokosolie

2 teentjes knoflook, gesnipperd

2 tl kerriepoeder

½ tl kruidnagelpoeder

1 tl sambal

sap van ½ limoen

water

2 tomaten (in stukjes)

zout en peper

 

Bereiding

Snijd de pompoen doormidden, haal de zaden eruit. Snijd het steeltje en kontje eraf. Snijd de rest van het vruchtvlees in blokjes (de schil mag eraan blijven).

De ui in ringen snijden, de knoflook snipperen.

Verwarm een soeppan en doe er de uien in. Voeg als ze gaan zweten de pompoenblokjes en olie toe. Als de olie warm is, de knoflook, kerrie, sambal, kruidnagelpoeder, een snufje zout en limoensap toevoegen.

De hoeveelheid water is afhankelijk hoe je de soep wilt. Wil je een dikke maaltijdsoep, voeg dan 1 kopje water (circa 200ml) toe. Wil je de soep wat dunner, dan meer water toevoegen.

Als het water aan de kook is, de tomaten (in blokjes gesneden en het hart verwijderd) toevoegen.

Ongeveer een half uur laten koken. Daarna blenderen of met de staafmixer pureren.

Op smaak maken met peper en zout.

Bestrooi de soep met vers gesneden peterselie of koriander.

 

NB

Leuk en lekker is om de soep te versieren met eiwitvlokken. Een eiwit kloppen in een glazen kom tot het stijf is. Met twee kleine natgemaakte lepels balletjes of vlokken scheppen en op de hete soep leggen. Deksel op de pan doen en nog 5 minuten laten garen.

IMG_9638

gierstontbijt

 

Een gierstontbijt is lekker en vullend. Als je niet weet wat gierst is, gierst is een glutenvrij graan. En volgens de verhalen zou het het oudste graan ter wereld zijn. Het smaakt een beetje nootachtig, als je de korrels eerst droog bakt in de pan (roosterd) dan smaakt het wat nootachtig.

 

Ingrediënten (1 persoon)

70 gram gierst

150 ml amandelmelk of kokosmelk

Smaakmakers naar keuze (vers of gedroogd fruit, notenpasta, kokosrasp, cacaopoeder enz.)

 

Bereiding

Doe de melk en gierst in een pannetje en zet op een laag vuurtje. Laat het circa 20 minuten heel zachtjes warmen. Doe in een schaaltje en serveer met de door jou gekozen smaakmaker.

foto: gierst.com

foto: gierst.com

kip, patat en appelmoes

Binnen het oervoedingseetpatroon (paleo) is het niet gebruikelijk om standaard kip/paAtat/appelmoes te eten. Maar met een kleine aanpassing, heb je nog steeds kip, ‘patat’ en appelmoes. De patat is eigenlijk de enige (grote) aanpassing.

 

APPELMOES

Ingrediënten

4 appels

½ tl kaneel

 

Bereiding

Snijd de appels in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels verder in grove stukken. Doe ze in een pan met een klein beetje (50 ml) water. Laat ze aan de kook komen. Voeg de kaneel toe. Zet het vuur zacht en laat koken tot de appels zacht geworden zijn. Als je de appelmoes grof wil houden, dan is de appelmoes nu klaar. Je kunt ‘m ook blenderen of met de staafmixer glad maken.

 

NB

Goudreinetten zijn gangbare appels voor appelmoes, deze zijn wat zurig. Wil je minder zure appelmoes, neem dan andere appels, bijvoorbeeld Jonagold of Elstar. Deze handappels zijn sneller gaar als Goudreinetten.

Je kunt voor de appelmoes ook appels nemen die reeds wat achteruit zijn gegaan, je hoeft ze dus niet weg te gooien, als je ze niet meer als handappel wilt gebruiken.

 

KIP

Ingrediënten

2 kipfilets

1 ui, in ringen

2 t knoflook, gesnipperd

2 tl milde paprikapoeder

1 tl korianderpoeder

½ tl tijm (gedroogd)

½ tl basilicum (gedroogd)

½ tl chilipoeder

1 tl zwarte peper

2 el olijfolie of 25 gram roomboter

zeezout

 

Bereiding

Meng de kruiden met een beetje zout. Smeer het vlees in met de kruiden. Verwarm in een koekenpan de olie of boter. Doe de uiringen erin, als deze een beetje glazig worden de knoflook en kipfilets in de pan doen. Bak de kipfilets aan beide kanten bruin en zet ze op een zacht vuur totdat ze gaar zijn

 

NB

Kip kun je op 1.001 manieren klaarmaken. Varieer met verschillende kruiden die je lekker vindt.

De kruiden die in dit recept gebruikt zijn, zijn gedroogd. Je kunt ook verse kruiden nemen, nog lekkerder!

 

PATAT

Ingrediënten

Een knolproduct (hoeveelheid is lastig aan te geven, want ieder knolproduct heeft een andere voedingswaarde of verzadigingspunt). Producten die je kunt gebruiken: pastinaak, zoete aardappel, meiknollen, rode biet, enzovoort).

Kokosolie of ossenwit

Zout

 

Bereiding

Maak de groente schoon en snijd ze in de vorm van frietpinnen. Verwarm de olie in een pan met dikke bodem, wok of frituurpan. Bak hierin de groente tot ze net gaan kleuren. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken en afkoelen op wat keukenpapier. Als ze afgekoeld zijn, opnieuw bakken totdat ze bruin en krokant zijn.

Bestrooi ze met kruiden of zeezout (beide mag natuurlijk ook).

friet variatie

friet variatie