paleo hamburger met lauwwarme salade

 

Ingrediënten (hamburgers)

500 gram gehakt

2 eieren

1 augurk, zeer fijn gehakt

1 tl paprikapoeder

peper en zout

klontje boter

 

Bereiding

Meng alle ingrediënten. Verdeel in vieren en draai en ballen van tussen twee handen. Sla ze plat. Verhit de grill (of barbecue) en bak de hamburgers aan beide kanten bruin.

 

NB

Lekker om wat uienringen en paprikareepjes mee te bakken met het vlees en verdeel deze op de hamburger op je bord.

De lauwwarme salade staat apart als recept vermeld.

viscurry

Ingrediënten
600 gram kabeljauw
4 tenen knoflook, fijngesnipperd
2-3 groene pepers, fijngesnipperd
2 cm verse gemberwortel, fijngesnipperd
1 stuk verse kurkuma, fijngesnipperd
2-3 el olijfolie of kokosvet
1 ui, fijngesnipperd
2 tl curcumapoeder (geelwortel)
2 tl gemalen ketoembar (korianderzaad)
1 tl gemalen djinten (komijn)
¼ tl gemalen kruidnagel
6 kardemompeulen (gekneusd)
400 ml kokosmelk
250 ml visbouillon
sap van 1 limoen
zeezout

Bereiding
Verhit een diepe koekenpan op matig vuur. Laat hierin de uien warmen tot ze gaan zweten. Voeg dan de olijfolie of kokosvet toe. Voeg de verse kruiden toe en schep 3-4 min. om tot de geuren vrijkomen. Voeg de specerijen toe en roer nog 2 min. om. Schenk de kokosmelk en bouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat in 10 min. zachtjes inkoken, af en toe omroeren. Voeg de vis toe en pocheer in 4-5 min net gaat. Neem van het vuur en voeg limoensap en zout naar smaak toe.

 

wortel-paprikasoep

Ingrediënten
500 gram winterwortels
2 gele of rode paprika’s
2 uien
2 t knoflook, gesnipperd
1 klein blikje tomatenpuree
½ tl cayennepeper
1 tl oregano
sap van 1 sinaasappel
50 ml kokosmelk
bouillon (liefst groentebouillon; maar experimenteer met andere bouillon voor een andere smaak)
klontje roomboter

Bereiding
Maak de paprika’s schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd in grove stukken. Schil en snipper de ui. Doe de uisnippers in de soeppan, als de uien gaan zweten het klontje boter toevoegen. Voeg de knoflook, stukken paprika, tomatenpuree, cayennepeper en oregano toe en laat heel even stoven. Blijf goed omscheppen. Schil of schrap de winterwortels en snijd in stukken van 3 cm. Doe de wortels in de pan, schep door het uimengsel en voeg de bouillon toe. Breng de soep aan de kook en laat circa  15 minuten koken tot de wortels gaar zijn.

Haal van het vuur en maak een gladde soep met de blender of staafmixer.
Pers de sinaasappel uit en voeg het sap toe aan de soep. Schenk de kokosmelk door de soep, goed doorroeren.
Zet nog even op het vuur om op temperatuur te laten komen (niet meer laten koken).

NB
ook lekker met gember (een stuk gemberwortel van 2 cm snipperen en mee laten koken)

komkommersalade

 

Ingrediënten

1 komkommer

1 el zout

2 el wijnazijn

1 tl vloeibare honing

1 el (olijf)olie

1 tl vers gemalen zwarte peper

1 el gehakte verse peterselie

 

Bereiding

Snijd de komkommer in dunne plakjes. Leg ze in een vergiet. Strooi er een eetlepel zout over. Laat 10 minuten staan.

Spoel de komkommer af onder de koude kraan. Dep de plakje droog met keukenpapier. Doe ze in een glazen schaaltje.

Meng de azijn met 2 eetlepels water, (olijf)olie, honing en peper. Goed mixen.

Besprenkel dit over de komkommer.

Strooi de peterselie erover.

 

NB

Als het azijnmengsel meer tijd krijgt, kan het beter in de komkommer trekken, dit zal de smaak zeker goed doen (je moet alleen wat langer wachten).

Is toe te passen in het ketogeen dieet als je de honing achterwege laat.

De olijfolie kun je vervangen door een andere olie die je lekker vind, de olie wordt namelijk niet verwarmd, dus ontstaan er geen transvetten. Mogelijkheden: sesamolie, lijnzaadolie, druivenpitolie (geen kokosolie, deze stolt bij te lage temperaturen).

ei-gehaktbrood met indonesische touch

Ingrediënten

750 gram rundergehakt

1 ui, fijn gesnipperd

3 t knoflook, fijn gesnipperd

2 cm gember, geraspt

3 el ketjap kental (als je deze niet kunt vinden in de winkel, gebruik dan ketjap manis

2 tl sambal (als je echt van pittig houdt mag je er meer in doen)

4 eieren

½ tl komijn

2 tl ketoembar (korianderpoeder)

2 tl laos

snufje zeezout

2 eieren (totaal dus 6 eieren)

50 gram kokosmeel

 

Bereiding

Kook 4 eieren circa 6 minuten, zodat het eiwit hard is (dooier hoeft nog niet hard te zijn). Spoel af met koud water, pel ze en leg ze apart.

Verwarm de oven voor op 180ͦͦ C.

Doe het gehakt in een kom. Meng de ui, knoflook en gember er doorheen.

Voeg ketjap en sambal toe.

Meng de kruiden en het zout door het gehaktmengsel.

Meng 2 eieren door het mengsel. Voeg dan het kokosmeel toe. Als het gehaktmengsel nog te nat is, iets meer kokosmeel toevoegen.

Bekleed een cakevorm (24 cm) met bakpapier. Verdeel de helft van het gehakt over de vorm. Maak een kleine geul in het midden. Leg de vier gekookte eieren hierin. Verdeel de andere helft van het gehakt hier overheen. Voorzichtig aandrukken.

Vouw het bakpapier over het brood, zodat het helemaal is afgedekt.

Zet in de voorverwarmde oven en bak gaar in 60 minuten.

Tien minuten voor het einde van de baktijd het bakpapier wat de bovenkant afdekt, terugvouwen. Nu kan de bovenkant nog bruin worden.

Kan zowel warm als koud gegeten worden.

 

NB

Wil je het ei-gehaktbrood warm bij je ontbijt eten kun je dit op twee verschillende manieren doen. Je maakt het gehaktbrood klaar in de cakevorm en bakt ‘m in de ochtend pas af (als je een timer op je oven hebt is dit heel makkelijk, zonder timer zul je een uurtje wat anders moeten gaan doen. Een goede reden om voor het ontbijt te gaan bewegen, koud douchen of andere gezondheidsbevorderende trucjes uit te halen.

Je kunt het brood ook vooraf maken, een plak eraf snijden en de plak opbakken in een koekenpan..

De plakken zijn ook makkelijk mee te nemen als lunch

Ketjap hoort eigenlijk niet in het paleodieet.

 

schorseneren

 

Deze keer geen recept. Maar hoe ga je om met schorseneren. Voor veel mensen een onbekende groente. Schorseneren zijn niet voor niets een van de ‘vergeten groente’.

Dat heeft ook wel een beetje een reden.
Van het schoonmaken van schorseneren krijg je namelijk vieze handen. Tijdens het schoonmaken komt er namelijk een kleverig melkachtig sap uit. Dit heeft ze de bijnaam ‘keukenmeidenverdriet’ en ‘huisvrouwenleed’ gegeven. Door ze te schillen met handschoenen voorkom je dat deze plakkerige smurrie aan je handen komt. Of schillen onder water waar een beetje azijn of citroensap aan is toegevoegd.
Het zuur zorgt er ook voor dat de schorseneren na het schillen niet verkleuren.

Het is een echte wintergroente, voedzaam van september tot mei. De grootste aanvoer vindt plaats in februari.  Ze kunnen goed bewaard worden met behoud van de voedingswaarde. Ze hebben een tamelijk hoge calorische waarde (je hebt in verhouding weinig nodig om je buikje rond te eten).

Bereiding
De schorseneren na het schillen in stukken snijden en koken in water met een beetje zout tot ze beetgaar zijn. Een beetje azijn aan het kookwater toevoegen om verkleuring te voorkomen.
Ook lekker om ze te stoven in bouillon of witte wijn.
Ga uit van een kook- of stooftijd van circa 20-25 minuten.

vergeten groente, schorseneren

vergeten groente, schorseneren

detox soep

sdfsdf

Als het voorjaar er aan komt, wordt het tijd om de gaan ontgiften of detoxen. En dat is heus niet altijd afzien, zeker niet met deze. DETOX SOEP

Ingredienten
50 ml groente– of kruidenbouillon
1/2 rode ui, gesneden
3 boswortels, gesneden
2 tomaten, gesneden
enkele broccoliroosjes
2 handjes gesneden boerenkool
2 handjes gesneden rode kool
2 t. knoflook, gesnipperd
3 stelen bleekselderij, gesneden
1 el verse gesnipperde gember
1 tl curcuma (poeder)
1/4 tl kaneelpoeder
1/4 tl cayennepeper
beetje zeezout en zwarte peper
ca. 1/2 lt water
sap van 1/2 citroen

Bereiding
Breng het water aan de kook, voeg de ui en knoflook toe. Na 2 minuten de wortel, selderij, broccoli , tomaten en gember toevoegen. Nog eens 3 min. later de andere ingredienten toevoegen (evt. ook nog wat water). Laat ca. 10-15 min. zachtjes garen, zodat de groenten nog beetgaar zijn
Voeg als laatste het citroensap toe.

detox

detoxsoep

tomatenbrood

 

Ingrediënten

200 gram amandelmeel

1 el pompoenpitten

1 el franse kruiden (herbes-de-provence)

Vers gemalen peper en zout

½ tl zuiveringszout (natirumbicarbonaat)

2 t knoflook, gesnipperd

1 rode ui

125 gram zongedroogde tomaten

1 el citroensap

4 eieren

1 el kokosolie

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng in een ruime kom het amandelmeel, de pompoenpitten, kruiden, peper, zout en zuiveringszout. Meng goed door elkaar.

Hak de knoflook fijn. Snijd de ui en zongedroogde tomaten in kleine stukjes.

Voeg dit bij de andere ingrediënten in de kom. Voeg nu ook het citroensap toe.

Klop in een aparte kom 4 eieren goed los. Voeg dit daarna bij de rest.

Smelt de kokosolie in een pannetje of op de verwarming (als deze aan is) en

giet dit bij het geheel. Meng nu alles goed door elkaar.

Bekleed een cake-bakvorm met bakpapier en doe het deeg in de vorm.

Bak het brood in ca. 30-35 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin.

 

NB

Sommige mensen vinden amandelmeel te zoet of te cake-achtig. Je kunt dan het meel vervangen door een andere meelsoort of een mix van: kokosmeel, gierstmeel, boekweitmeel en/of kastanjemeel.

zongedroogde tomaten

zongedroogde tomaten

gebakken zalm met midden-oosters korstje

Bij pastinaakpuree met een midden-oosters tintje, past deze heerlijke zalm met korst. Zeker in de winter aan te bevelen voor de nodige vitamine D. Zomers halen we die uit de zon, ’s winters is er te weinig zon en moeten we putten uit onze reserves of vitamine D halen uit onder andere zalm.

 

Ingrediënten

4 zalmfilets

1 el olijfolie

4 el tahin

50 gram gemengde noten (maar kan ook 1 notensoort zijn, als je bijvoorbeeld zelf een walnotenboom hebt, kun je de korst maken van alleen walnoten)

Rasp van ½ citroen

Sap van ½ citroen

2 tenen knoflook, fijn gesnipperd

½ tl komijnpoeder

1 tl sumacpoeder (turks-grieks kruid)

Enkele muntblaadjes

Handjevol peterselie

Peper en zout

 

Bereiding

Varwarm de oven voor op 180°C.

Besprenkel elke zalmfilet met olijfilie. Bestrijk daarna iedere zalmfilet met 1 eetlepel tahin.

Meng de andere ingrediënten tot een geheel en laat het even rusten zodat de smaken in elkaar kunnen vloeien. Verdeel het korstmengsel over de 4 zalmfilets. De tahin werkt als plakmiddel.

Bak de filets in de oven tot ze bijna gaar zijn (ca. 10-15 minuten). Wil je geen roze binnenkant? Bak ze dan nog vijf minuten door.

gebakken zalm met midden-oosterse korst

gebakken zalm met midden-oosterse korst

Lekker met pastinaakpuree en gebakken paprika met ui

venkelsalade

een heerlijke frisse salade

Ingrediënten

2 kleine venkelbollen (schoongemaakt en heel dun gesneden)

1 courgette, flinterdun gesneden in repen (bijvoorbeeld met de dunschiller of kaasschaaf)

15 gram verse dille, fijn gesnipperd/gesneden

Sap van 1 citroen

80 ml olijfolie

Zeezout en peper

4 handjesvol rucola

60 gram pijnboompitten, licht geroosterd (droog in koekenpan totdat ze beginnen te kleuren)

1 sinaasappel

 

Bereiding

Vermeng de venkel, courgette en dille in een schaal.

Maak een dressing van het citroensap, olijfolie, zout en peper. Sprenkel dit over de groente en laat het minstens 20 minuten marineren.

Schil de sinaasappel en snijd de partjes tussen de velletjes uit.

Doe vlak voor het serveren de rucola in een schaal. Schep alle courgette en venkel op de rucola en

giet de dressing die in de schaal blijft er bovenop. Voorzichtig omscheppen, voeg eventueel nog wat zout en peper toe,  naar smaak.

Doe de sinaasappelpartjes erover als garnering.