pastinaakpuree

Met puree zijn zoveel mogelijkheden. Deze vinden ze bij ons het lekkerst.

 

Ingrediënten

3 (ca. 500 gram) pastinaken

2 el tahin of notenpasta

2 teentjes knoflook, fijn gesnipperd

Klontje roomboter

Olijfolie

Sap van 1 citroen

1 tl komijnpoeder

½ tl paprikapoeder

Peper en zout

 

Bereiding

Schil de pastinaken, snijd ze in stukken en kook ze met een beetje water en een snufje zout gaar. Afgieten en kookwater bewaren.

Stamp de pastinaken met het klontje boter en wat kookvocht tot een niet te dikke puree (als de puree te dik is, iets meer kookvocht toevoegen).

Voeg de tahin, knoflook, citroensap en komijnpoeder toe en meng goed door de puree.

Op smaak brengen met zout en peper.

Als de puree klaar is, paprikapoeder erover heen strooien en giet een scheutje olijfolie over de puree.

pastinaken

pastinaken

rosbiefbakje

lekker als thuislunch, maar ook makkelijk om mee te nemen

Ingrediënten

12 plakken rosbief

4 tenen knoflook

Ca. 450 gram spinazie (liefst vers)

4 eieren

1 el pijnboompitten

2 el olijfolif of kokosvet

4 zongedroogde tomaatjes, fijn gesneden

Peper en zout

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160°C

Gebruik 4 kleine ovenvaste schaaltjes.

Bedek ieder schaaltje met 3 plakken rosbief. Bestrooi deze plakken met versgemalen zwarte peper en wat zout.

Spinazie wassen en goed laten uitlekken. Verdeel de spinazie in vier porties en doe in ieder schaaltje ¼ deel.  Duw een klein kuiltje in de spinazie.

Pers per schaaltje 1 teentje knoflook over de spinazie. Giet er een scheutje olie overheen.

Breek in ieder kuiltje een ei. Bestrooi het ei met pijnboompitten en stukjes zongedroogde tomaat.

Zet de schaaltjes in de voorverwarmde oven totdat het eiwit geheel gestold is (ca. 20-30 minuten).

IMG_9966

bietensapje

 

Bietensap heeft een ontgiftende werking. Het smaakt heel zoet, soms zelfs te zoet dat het niet meer lekker is. Combineren met andere lekkere frisse producten is de oplossing.

 

Ingrediënten

3 rode bieten (vers)

2 sinaasappels

½ – 1 citroen

3 takjes basilicum

 

Bereiding

Doe de bieten samen met de basilicum in de slowjuicer of sapcentrifuge totdat alle sap eruit is.

Pers de sinaasappels en de (halve) citroen.

Meng beide sappen door elkaar.

Je hebt nu een heerlijk fris sapje.

 

NB

Als je geen slowjuicer of sapcentrifuge hebt, kun je de bieten met basilicum en het sap van de sinaasappels en citroen ook in de blender doen. Het wordt dan meer een smoothie dan een sapje, maar je hebt wel alle goede en lekkere stofjes erin zitten.

bietensapje

gemengde paddenstoelen

paddenstoelen zijn een goede bron van eiwitten. Veel soorten zijn reeds verkrijgbaar, iedere soort heeft zo z’n eigen kenmerken en goede eigenschappen. Als je paddenstoelen als hoofdgerecht gebruikt, neem dan ongeveer 75-100 gram paddenstoelen per persoon

Ingredienten
gemengde paddenstoelen (bijvoorbeeld oesterzwammen, eekhoorntjesbrood en shiitakes)
2 sjalotjes, gesnipperd
2 el olijfolie of roomboter
1 el verse tijm
1 el verse oregano
1 el verse bieslook
1 el citroensap
Peper en zout

Bereiding
Maak de paddenstoelen schoon (dit is slechts een klein karwijtje, de meeste paddenstoelen zijn schoon. Ga ze niet wassen, alleen het vuil met een borsteltje verwijderen).
Grote paddenstoelen in stukken snijden, kleine paddenstoelen kun je heel laten.
verwarm de boter of olie in een koekenpan. Doe het gesnipperde sjalotje erbij en bak lichtbruin.
Voeg de paddenstoelen, tijm en oregano toe. Bak deze al omscheppend circa 5 minuten.
Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
Strooi als laatste de gesnipperde bieslook over de paddenstoelen.
Warm serveren.

NB
veel paddenstoelensoorten zijn gedroogd verkrijgbaar. Makkelijk om in huis te hebben. Je hoeft ze maar kort voor te weken om ze te kunnen gebruiken

gemengde paddenstoelen

gemengde paddenstoelen

gebakken bloemkoolroosjes

We waren een beetje uitgekeken op ‘gewone’ gekookte bloemkool. Maar er is met bloemkool nog heel veel meer mogelijk. Bakken in de koekenpan bijvoorbeeld.

 

Ingredienten

1 bloemkool

Klontje boter of scheutje olijfolie

2 t knoflook, gepeld en gekneusd

Peper en zeezout

 

Bereiding

Maak de bloemkool schoon en smijd deze in niet te grote stukken, ook de steeltjes kun je gebruiken. Kook de bloemkoolroosjes bijna gaar in water met een beetje zeezout. Laat daarna goed uitlekken.

Verhit de boter of olie in een koekenpan. Bak hierin de bloemkool met de knoflook goudbruin. Af en toe omscheppen. Op smaak maken met peper en zout.

 

NB

Wil je nog meer smaak toevoegen, dan kun je vers gehakte peterselie toevoegen of andere verse kruiden als tijm of oregano.

bloemkool nog niet in roosjes gesneden

bloemkool nog niet in roosjes gesneden

chia-lijnzaadpudding

Je hebt niet voor ieder gerecht warmte of vuur nodig. Ook de tijd kan een manier van bereiden zijn, je moet alleen even wachten, en nog even wachten. Maar dan heb je wat! Een heerlijke pudding

 

ingredienten

200 ml kokosmelk (of amandelmelk)

ingredienten chia-lijnzaadpudding

ingredienten chia-lijnzaadpudding

1 el chiazaad

1 el lijnzaad

2 bananen

Optioneel: handje bessen, cacaonibs of theelepeltje rauwe honing

 

bereiding

Doe de bananen met de melk in de blender tot het geheel dik romig is. Giet het in een schaaltje. Voeg de zaden toe, goed roeren. Laat minimaal vier uur staan. Daarna eventueel met de optionele ingredienten op smaak brengen.

 

NB:

Eventueel kun je er nog wat kokosolie aan toevoegen, voor nog meer goede vetten.

appel-peer-crumble

een heerlijk snoepmomentje om de dag mee te beginnen

 

ingrediënten

1 appel in stukjes

1 peer in stukjes

250 gram meel (mix van amandel, kokos, gierst en/of boekweit)

4 el lijnzaadjes (vlak voor gebruik de zaadjes breken in de vijzel)

1 tl kaneel

snufje nootmuskaat

1 el kokosolie, gesmolten

150 gram honing

 

bereiding

Verwarm de oven voor op 190°C.

Meng in een kom het meel, lijnzaadjes, kaneel en nootmuskaat en zet even apart.

Meng in een andere komt de gesmolten kokosolie en de honing. Giet dit op het meelmengsel en meng het tot een geheel.

Doe de appel- en peerblokjes in 1 grotere of twee kleinere ovenschaaltjes. Doe het meelmengsel eroverheen (je kunt het meelmengsel ook mengen met de appel-peer-blokjes als je dat lekkerder vindt).

Bak in ongeveer 30 minuten goudbruin, totdat de korst krokant is.

Eet het warm (koud mag natuurlijk ook, maar bij ons in huis vinden ze het warm het lekkerst).

peer-appel-crumble

peer-appel-crumble

 

 

zadencracker

ingredienten:

50 gram sesamzaadjes (of andere zaden)
50 gram amandelmeel of kastanjemeel
1 ei
snufje zout

bereiding:

meng alles door elkaar. Tussen twee vellen bakpapier met een deegroller heel dun uitrollen.
Bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 150C

IMG_1026 - kopie

sole

regelmatig adviseren wij, maar ook andere collega’s, ‘sole’.

hier het recept:

ingredienten:
(keltisch) zeezout of ander mineralen zout (bijvoorbeeld himalayazout)
(gevitaliseerd) water
een schone fles of pot die je kunt afsluiten

ingredienten en benodigdheden

ingredienten en benodigdheden

bereiding:

vul de pot of fles ongeveer voor een derde (1/3) met zout

IMG_2431

 

voeg water toe tot de hele pot of fles gevuld is

water toevoegen

water toevoegen

goed roeren of schudden, zodat het zout goed oplost in het water
het is de bedoeling dat je een verzadigde oplossing krijgt, dit
houdt in dat er niet meer zout op te lossen is in het water

goed roeren

goed roeren

laten rusten

bodempje zout

bodempje zout

omdat we een verzadigde oplossing hebben gemaakt, zal er altijd een
bodempje zout overblijf.
Als er geen zout op de bodem ligt, is de oplossing niet verzadigd.
Voeg dan wat extra zout toe en opnieuw goed roeren, net zolang tot
er wel een klein beetje zout op de bodem blijft liggen.
Deze verzadigde oplossing kun je zeer lange tijd bewaren. Schep
eruit wat je nodig hebt.
M.n. keltisch zeezout is niet helemaal ‘schoon’. hierdoor kan het water
of het bovenste laagje wat grauw lijken. Dit is geen enkel probleem.

Voeg een theelepel toe aan je glas drinkwater!

bietensoep

ingrediënten:

500 g rode bietjes, gaar, geraspt

1 (rode) ui, gesnipperd

500 ml groentebouillon

2 el olijfolie

2 t knoflook, gesnipperd

200 g pastinaak, gaar, geraspt

1 cm gember, fijn geraspt

½ tl djinten (komijnpoeder)

scheutje balsamicoazijn

peper en zeezout

 

bereiding:

als de bieten en pastinaak nog niet gaar zijn, deze eerst koken, af laten koelen en raspen.

Verwarm de olie in een soeppan en fruit de ui met wat zout tot ie glazig wordt. Voeg de knoflook, gember, djinten en pastinaak toe en bak even mee. Voeg dan de bieten toe en de bouillon. Laat de soep ca. 15 minuten doorkoken. Breng op smaak met peper en zout. Doe er een scheutje balsamicoazijn door vlak voor het opdienen.

 

NB:

Sommige mensen vinden gladde soep lekkerder. Je kunt de soep in de blender fijnmaken tot ie glad is (je hoeft dan vooraf de ui, pastinaak en bieten niet zo klein te raspen of snipperen). Ook lekker met wat walnoten als garnering.

bietensoep

bietensoep