tomatenbrood

 

Ingrediënten

200 gram amandelmeel

1 el pompoenpitten

1 el franse kruiden (herbes-de-provence)

Vers gemalen peper en zout

½ tl zuiveringszout (natirumbicarbonaat)

2 t knoflook, gesnipperd

1 rode ui

125 gram zongedroogde tomaten

1 el citroensap

4 eieren

1 el kokosolie

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng in een ruime kom het amandelmeel, de pompoenpitten, kruiden, peper, zout en zuiveringszout. Meng goed door elkaar.

Hak de knoflook fijn. Snijd de ui en zongedroogde tomaten in kleine stukjes.

Voeg dit bij de andere ingrediënten in de kom. Voeg nu ook het citroensap toe.

Klop in een aparte kom 4 eieren goed los. Voeg dit daarna bij de rest.

Smelt de kokosolie in een pannetje of op de verwarming (als deze aan is) en

giet dit bij het geheel. Meng nu alles goed door elkaar.

Bekleed een cake-bakvorm met bakpapier en doe het deeg in de vorm.

Bak het brood in ca. 30-35 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin.

 

NB

Sommige mensen vinden amandelmeel te zoet of te cake-achtig. Je kunt dan het meel vervangen door een andere meelsoort of een mix van: kokosmeel, gierstmeel, boekweitmeel en/of kastanjemeel.

zongedroogde tomaten

zongedroogde tomaten

gebakken zalm met midden-oosters korstje

Bij pastinaakpuree met een midden-oosters tintje, past deze heerlijke zalm met korst. Zeker in de winter aan te bevelen voor de nodige vitamine D. Zomers halen we die uit de zon, ’s winters is er te weinig zon en moeten we putten uit onze reserves of vitamine D halen uit onder andere zalm.

 

Ingrediënten

4 zalmfilets

1 el olijfolie

4 el tahin

50 gram gemengde noten (maar kan ook 1 notensoort zijn, als je bijvoorbeeld zelf een walnotenboom hebt, kun je de korst maken van alleen walnoten)

Rasp van ½ citroen

Sap van ½ citroen

2 tenen knoflook, fijn gesnipperd

½ tl komijnpoeder

1 tl sumacpoeder (turks-grieks kruid)

Enkele muntblaadjes

Handjevol peterselie

Peper en zout

 

Bereiding

Varwarm de oven voor op 180°C.

Besprenkel elke zalmfilet met olijfilie. Bestrijk daarna iedere zalmfilet met 1 eetlepel tahin.

Meng de andere ingrediënten tot een geheel en laat het even rusten zodat de smaken in elkaar kunnen vloeien. Verdeel het korstmengsel over de 4 zalmfilets. De tahin werkt als plakmiddel.

Bak de filets in de oven tot ze bijna gaar zijn (ca. 10-15 minuten). Wil je geen roze binnenkant? Bak ze dan nog vijf minuten door.

gebakken zalm met midden-oosterse korst

gebakken zalm met midden-oosterse korst

Lekker met pastinaakpuree en gebakken paprika met ui

venkelsalade

een heerlijke frisse salade

Ingrediënten

2 kleine venkelbollen (schoongemaakt en heel dun gesneden)

1 courgette, flinterdun gesneden in repen (bijvoorbeeld met de dunschiller of kaasschaaf)

15 gram verse dille, fijn gesnipperd/gesneden

Sap van 1 citroen

80 ml olijfolie

Zeezout en peper

4 handjesvol rucola

60 gram pijnboompitten, licht geroosterd (droog in koekenpan totdat ze beginnen te kleuren)

1 sinaasappel

 

Bereiding

Vermeng de venkel, courgette en dille in een schaal.

Maak een dressing van het citroensap, olijfolie, zout en peper. Sprenkel dit over de groente en laat het minstens 20 minuten marineren.

Schil de sinaasappel en snijd de partjes tussen de velletjes uit.

Doe vlak voor het serveren de rucola in een schaal. Schep alle courgette en venkel op de rucola en

giet de dressing die in de schaal blijft er bovenop. Voorzichtig omscheppen, voeg eventueel nog wat zout en peper toe,  naar smaak.

Doe de sinaasappelpartjes erover als garnering.

 

pastinaakpuree

Met puree zijn zoveel mogelijkheden. Deze vinden ze bij ons het lekkerst.

 

Ingrediënten

3 (ca. 500 gram) pastinaken

2 el tahin of notenpasta

2 teentjes knoflook, fijn gesnipperd

Klontje roomboter

Olijfolie

Sap van 1 citroen

1 tl komijnpoeder

½ tl paprikapoeder

Peper en zout

 

Bereiding

Schil de pastinaken, snijd ze in stukken en kook ze met een beetje water en een snufje zout gaar. Afgieten en kookwater bewaren.

Stamp de pastinaken met het klontje boter en wat kookvocht tot een niet te dikke puree (als de puree te dik is, iets meer kookvocht toevoegen).

Voeg de tahin, knoflook, citroensap en komijnpoeder toe en meng goed door de puree.

Op smaak brengen met zout en peper.

Als de puree klaar is, paprikapoeder erover heen strooien en giet een scheutje olijfolie over de puree.

pastinaken

pastinaken

rosbiefbakje

lekker als thuislunch, maar ook makkelijk om mee te nemen

Ingrediënten

12 plakken rosbief

4 tenen knoflook

Ca. 450 gram spinazie (liefst vers)

4 eieren

1 el pijnboompitten

2 el olijfolif of kokosvet

4 zongedroogde tomaatjes, fijn gesneden

Peper en zout

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160°C

Gebruik 4 kleine ovenvaste schaaltjes.

Bedek ieder schaaltje met 3 plakken rosbief. Bestrooi deze plakken met versgemalen zwarte peper en wat zout.

Spinazie wassen en goed laten uitlekken. Verdeel de spinazie in vier porties en doe in ieder schaaltje ¼ deel.  Duw een klein kuiltje in de spinazie.

Pers per schaaltje 1 teentje knoflook over de spinazie. Giet er een scheutje olie overheen.

Breek in ieder kuiltje een ei. Bestrooi het ei met pijnboompitten en stukjes zongedroogde tomaat.

Zet de schaaltjes in de voorverwarmde oven totdat het eiwit geheel gestold is (ca. 20-30 minuten).

IMG_9966

bietensapje

 

Bietensap heeft een ontgiftende werking. Het smaakt heel zoet, soms zelfs te zoet dat het niet meer lekker is. Combineren met andere lekkere frisse producten is de oplossing.

 

Ingrediënten

3 rode bieten (vers)

2 sinaasappels

½ – 1 citroen

3 takjes basilicum

 

Bereiding

Doe de bieten samen met de basilicum in de slowjuicer of sapcentrifuge totdat alle sap eruit is.

Pers de sinaasappels en de (halve) citroen.

Meng beide sappen door elkaar.

Je hebt nu een heerlijk fris sapje.

 

NB

Als je geen slowjuicer of sapcentrifuge hebt, kun je de bieten met basilicum en het sap van de sinaasappels en citroen ook in de blender doen. Het wordt dan meer een smoothie dan een sapje, maar je hebt wel alle goede en lekkere stofjes erin zitten.

bietensapje

gemengde paddenstoelen

paddenstoelen zijn een goede bron van eiwitten. Veel soorten zijn reeds verkrijgbaar, iedere soort heeft zo z’n eigen kenmerken en goede eigenschappen. Als je paddenstoelen als hoofdgerecht gebruikt, neem dan ongeveer 75-100 gram paddenstoelen per persoon

Ingredienten
gemengde paddenstoelen (bijvoorbeeld oesterzwammen, eekhoorntjesbrood en shiitakes)
2 sjalotjes, gesnipperd
2 el olijfolie of roomboter
1 el verse tijm
1 el verse oregano
1 el verse bieslook
1 el citroensap
Peper en zout

Bereiding
Maak de paddenstoelen schoon (dit is slechts een klein karwijtje, de meeste paddenstoelen zijn schoon. Ga ze niet wassen, alleen het vuil met een borsteltje verwijderen).
Grote paddenstoelen in stukken snijden, kleine paddenstoelen kun je heel laten.
verwarm de boter of olie in een koekenpan. Doe het gesnipperde sjalotje erbij en bak lichtbruin.
Voeg de paddenstoelen, tijm en oregano toe. Bak deze al omscheppend circa 5 minuten.
Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
Strooi als laatste de gesnipperde bieslook over de paddenstoelen.
Warm serveren.

NB
veel paddenstoelensoorten zijn gedroogd verkrijgbaar. Makkelijk om in huis te hebben. Je hoeft ze maar kort voor te weken om ze te kunnen gebruiken

gemengde paddenstoelen

gemengde paddenstoelen

gebakken bloemkoolroosjes

We waren een beetje uitgekeken op ‘gewone’ gekookte bloemkool. Maar er is met bloemkool nog heel veel meer mogelijk. Bakken in de koekenpan bijvoorbeeld.

 

Ingredienten

1 bloemkool

Klontje boter of scheutje olijfolie

2 t knoflook, gepeld en gekneusd

Peper en zeezout

 

Bereiding

Maak de bloemkool schoon en smijd deze in niet te grote stukken, ook de steeltjes kun je gebruiken. Kook de bloemkoolroosjes bijna gaar in water met een beetje zeezout. Laat daarna goed uitlekken.

Verhit de boter of olie in een koekenpan. Bak hierin de bloemkool met de knoflook goudbruin. Af en toe omscheppen. Op smaak maken met peper en zout.

 

NB

Wil je nog meer smaak toevoegen, dan kun je vers gehakte peterselie toevoegen of andere verse kruiden als tijm of oregano.

bloemkool nog niet in roosjes gesneden

bloemkool nog niet in roosjes gesneden

chia-lijnzaadpudding

Je hebt niet voor ieder gerecht warmte of vuur nodig. Ook de tijd kan een manier van bereiden zijn, je moet alleen even wachten, en nog even wachten. Maar dan heb je wat! Een heerlijke pudding

 

ingredienten

200 ml kokosmelk (of amandelmelk)

ingredienten chia-lijnzaadpudding

ingredienten chia-lijnzaadpudding

1 el chiazaad

1 el lijnzaad

2 bananen

Optioneel: handje bessen, cacaonibs of theelepeltje rauwe honing

 

bereiding

Doe de bananen met de melk in de blender tot het geheel dik romig is. Giet het in een schaaltje. Voeg de zaden toe, goed roeren. Laat minimaal vier uur staan. Daarna eventueel met de optionele ingredienten op smaak brengen.

 

NB:

Eventueel kun je er nog wat kokosolie aan toevoegen, voor nog meer goede vetten.

appel-peer-crumble

een heerlijk snoepmomentje om de dag mee te beginnen

 

ingrediënten

1 appel in stukjes

1 peer in stukjes

250 gram meel (mix van amandel, kokos, gierst en/of boekweit)

4 el lijnzaadjes (vlak voor gebruik de zaadjes breken in de vijzel)

1 tl kaneel

snufje nootmuskaat

1 el kokosolie, gesmolten

150 gram honing

 

bereiding

Verwarm de oven voor op 190°C.

Meng in een kom het meel, lijnzaadjes, kaneel en nootmuskaat en zet even apart.

Meng in een andere komt de gesmolten kokosolie en de honing. Giet dit op het meelmengsel en meng het tot een geheel.

Doe de appel- en peerblokjes in 1 grotere of twee kleinere ovenschaaltjes. Doe het meelmengsel eroverheen (je kunt het meelmengsel ook mengen met de appel-peer-blokjes als je dat lekkerder vindt).

Bak in ongeveer 30 minuten goudbruin, totdat de korst krokant is.

Eet het warm (koud mag natuurlijk ook, maar bij ons in huis vinden ze het warm het lekkerst).

peer-appel-crumble

peer-appel-crumble