onze egel heeft wormen

eiwitten, hard nodig voor o.a. je afweersysteem. we kennen verschillende bronnen: vis, vlees, ei. maar ook insecten zijn een goede bron van eiwitten, of wormen…

ingredienten (voor 2 egels):
1 ei
6 rozijnen
handje vol gedroogde meelwormen
(zijn per doosje van 50 gram te koop via diverse webwinkels; deze zijn  gevriesdroogd)

bereiding:
kook het ei hard. laat afkoelen. pel het ei en snij in de lengte doormidden.
snij met een puntig mes een klein sneetje op de plaats van ogen en neus, steek hier de rozijnen in.
steek dan de wormen als stekels in de rug

wormenegel2

 

(zie ook het blog van deze week: vegetarier bij de gratie van het kantoortijdperk)

zuurkoolstamppot

Het is nog wintertijd, al doet het weer ons anders geloven. Nog steeds tijd voor stamppotten, als Nederlander kun je eigenlijk niet zonder. Maar wat doe je als de aardappels uit het menu geschrapt zijn? In plaats van aardappelen kun je alle andere knolproducten gebruiken als basis voor een stamppot. Afhankelijk van de smaakcombinatie die u lekker vindt, kunt u gaan combineren.

Ons hele gezin (ook de kinderen) vinden onderstaande stamppot heerlijk:

Ingredienten:
1 kg zoete aardappelen
750 gram zuurkool uit het vat
2 schijven verse ananas
spekblokjes
4 tartaartjes
roomboter
olijfolie
amandel- of hazelnootmelk
peper en klein beetje zee/kruidenzout
paprikapoeder

Bereiding:
Schil de aardappelen en kook deze samen met de zuurkool in een pan tot ze gaar zijn. Bak in een andere pan de spekjes bruin, voeg op het laatst de ananas in blokjes gesneden hieraan toe. Als de spekblokjes bruin zijn, de pan uitzetten. Stamp de aardappels en zuurkool samen met wat roomboter, amandelmelk en peper tot een stamppot, doe er de blokjes spek en ananas doorheen.

In een andere pan maakt u tegelijkertijd de tartaartjes klaar, bestrooit met een beetje peper, paprikapoeder en zout. Doe dit in ruim roomboter met olijfolie, zodat u een lekkere jus krijgt.

Dien beide warm op, maak een kuiltje in de stamppot en doe daar de jus in.

NB:
Jus?! Zeker, we hebben veel vetten nodig om alle cellen goed te kunnen laten functioneren en communiceren. Het grootste deel van onze vetten hoort te bestaan uit onverzadigde vetten, een kleiner deel uit verzadigde vetten. Daarom is hier voor de jus gekozen voor een combinatie van olijfolie (onverzadigd vet) en roomboter (verzadigd vet).

zuurkool, foto: ingredienten.nl

zuurkool, foto: ingredienten.nl

groene omelet

Ingredienten:
2 eieren
handvol boerenkool of spinazie
150 gram kalkoenfilet
handje cashewnoten
ijsbergsla
half bosje verse koriander
2 el mayonaise
1 el fruit
1 tl kerriepoeder

Bereiding:
doe eieren en groente in blender, mix tot groente glad zijn. Bak twee dunne omeletjes.
Doe daarna mayonaise, fruit en kerriepoeder in blender en maak een smeuiige saus.
Snij de kalkoenfilet in blokje of reepjes, hak de cashews grof. Snij de sla en koriander in fijne reepjes. Meng alle ingrediënten en vul hiermee de omeletten en rol deze op als een wrap.

alien omelet

lollies

Ingredienten:
250 gram boekweitmeel
snufje zout
0,5 liter bieten kookvocht
2 grote eieren
kruiden naar smaak
bladsla, veldsla of spinazie
plakken kipfliet, kalkoen of rosbief

Bereiding:
Meng het meel, zout, bietenkookvocht, kruiden naar smaak en eieren tot een beslag. Bak hiervan enkele dunne pannenkoeken en laat deze afkoelen. Leg op iedere pannenkoek enkele blaadjes sla of spinazie en een enkele plakjes vlees. Strak oprollen. Snij de opgerolde pannenkoekjes in rolletjes van ongeveer 1,5 cm. Steek er een sateprikker in en steek ze in een halve kool of meloen.

Variatie:
in plaats van vleeswaren, kan ook pate of kruidenboter gebruikt worden.

IMG_9762

bananenijs

Een heel makkelijk recept dit keer. Het wachten is nog het moeilijkst.

Ingredienten:
(over)rijpe banen

Bereiding:
pureer de bananen. Doe de puree in een bakje en zet in de vriezer. Ieder half uur de puree even omscheppen om kristallen te voorkomen.

Variatie:
Je kunt met bijna ieder fruit zo ijs maken. Ook combinaties van fruit zijn heel lekker.

bananenijs

flapje

ingredienten:
250 gram gemengd glutenvrij meel (kastanjemeel, kokosmeel, gierstmeel oid),
250 g roomboter,
125 ml ijskoud (koolzuurhoudend) water,
½ tl zeezout,
ei,
rest afhankelijk van de vulling.
Eventueel sesamzaad of pompoenpitten.

Vulling:
appel, peer, kersen of groente

Bereiding:
meel en zout mengen. Boter in blokjes toevoegen, mengen totdat het op broodkruim lijkt, maar er moeten nog wel kleine klontjes boter zichtbaar zijn. Haal het water uit de vriezer (= ijskoud), toevoegen aan het deegmengsel. Met koude handen tot een samenhangend deeg maken. De deegbal op een bord leggen en afgedekt een uur in de koelkast laten rusten. Rol de deegbal vervolgens uit op een met meel bestoven plank. Dan het deeg in drieën vouwen, zowel in de lengte als in de breedte. Weer uitrollen en opvouwen. Doe dit driemaal achtereen. Het uitrollen moet losjes gebeuren, dus niet te hard aandrukken. Het deeg weer afgedekt in de koelkast leggen en de bewerking 2-5 keer herhalen met tussenpauze van een uur. Na de laatste bewerking is het deeg klaar voor gebruik. Verwarm de oven voor op 200°C.

Snij driehoekjes uit de deeglapjes. Leg vulling op de driehoekjes. Bestrijk de randen met water en vouw de flapjes dicht en druk de randen tegen elkaar. Met ei bestrijken en eventueel bestrooien met sesamzaadjes of zonnebloempitten. Op ingevette bakplaat 20 minuten in oven van 200° C bakken.

cashewnotensaus

Ingredienten:
150 gram cashewnoten
2 el tahin
2 teentjes knoflook
1 el citroensap
zeezout
peper of sambal

Bereiding:
Doe alle ingredienten in de blender samen met wat water en blender tot een dikke smurrie ontstaat. Doe het mengsel in een pannetje en verwarm zachtjes. Eventueel nog wat water toevoegen als je de saus te dik vindt.
Heerlijk over een gemengde groenteschotel (gekookt of rauw).

GIS Cashewnotensaus

bananensouffle

Bananen gaan er bij ons altijd wel in. Alleen als de schil donker verkleurd blijven ze liggen, ook al zijn ze van binnen nog goed. Wat doe je dan? Verwerken in een gerecht!

Ingredienten:
3 eieren, gesplitst
snufje zout
½ tl vanillepoeder
3 el amandelmelk
2 rijpe bananen
20 gram honing
30 gram verkruimelde boekweitcrackers
boter

Bereiding:
Klop de eidooiers los met zout, vanillepoeder en de honing. Voeg daaraan de amandelmelk en crackerkruim toe, goed mengen. Prak de bananen fijn en voeg deze toe aan het mengsel. Klop de eiwitten stijf in een andere (glazen) kom en schep dit door het eerste mengsel. Smeer de vorm in met boter (of 12 kleine vormpjes). De vorm slecht voor ¾ vullen (eventueel de rand hoger maken met stevig papier). Bak de souffle ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven bij 180˚C.

Variatie
in plaats van bananen kun je ook ander stevig fruitpulp gebruiken.

bananen in kleur

gevulde kip

Ingrediënten:
1/2 (rode) ui, gesnipperd;
1 el olijfolie,
4 kippenlevertjes in stukjes gesneden/gehakt;
1/2 kop rode wijn;
1/4 kop (gewelde) rozijnen;
1/2 kop walnoten, gehakt;
1/4 kop selderie, gehakt;
1 appel, geschild en in plakjes;
1 hele kip
zout

Bereiding:
Doe de gesnipperde ui in de pan met een beetje zout, totdat deze gaat zweten, dan olie toevoegen. Als olie warm is, de kippenlevertjes toevoegen en bakken tot ze een beetje bruin zijn. Doe dan de andere ingredienten erbij en laat smoren voor ca. 5 minuten. Vul de kip met het mengsel en zet de kip in de voorverwarmde oven van 200 graden Celsius gedurende circa een uur (of totdat ie gaar is).

IMG_6155

dadelomelet

Ingredienten (2 personen):
klontje (geiten)boter of kokosvet
6 dadels
½ tl kaneel
4 eieren
zeezout
scheutje amandelmelk

Bereiding:
Smelt de boter in een koekenpan, doe de dadels erin samen met de kaneel (dadels eventueel in stukje snijden).  Vuur laag zetten. Klop de eieren los met wat amandelmelk en zeezout. Giet de eieren over de dadels. Laat het geheel zachtjes bakken tot het gaar is.

GIS dadelomelet