kip, patat en appelmoes

Binnen het oervoedingseetpatroon (paleo) is het niet gebruikelijk om standaard kip/paAtat/appelmoes te eten. Maar met een kleine aanpassing, heb je nog steeds kip, ‘patat’ en appelmoes. De patat is eigenlijk de enige (grote) aanpassing.

 

APPELMOES

Ingrediënten

4 appels

½ tl kaneel

 

Bereiding

Snijd de appels in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels verder in grove stukken. Doe ze in een pan met een klein beetje (50 ml) water. Laat ze aan de kook komen. Voeg de kaneel toe. Zet het vuur zacht en laat koken tot de appels zacht geworden zijn. Als je de appelmoes grof wil houden, dan is de appelmoes nu klaar. Je kunt ‘m ook blenderen of met de staafmixer glad maken.

 

NB

Goudreinetten zijn gangbare appels voor appelmoes, deze zijn wat zurig. Wil je minder zure appelmoes, neem dan andere appels, bijvoorbeeld Jonagold of Elstar. Deze handappels zijn sneller gaar als Goudreinetten.

Je kunt voor de appelmoes ook appels nemen die reeds wat achteruit zijn gegaan, je hoeft ze dus niet weg te gooien, als je ze niet meer als handappel wilt gebruiken.

 

KIP

Ingrediënten

2 kipfilets

1 ui, in ringen

2 t knoflook, gesnipperd

2 tl milde paprikapoeder

1 tl korianderpoeder

½ tl tijm (gedroogd)

½ tl basilicum (gedroogd)

½ tl chilipoeder

1 tl zwarte peper

2 el olijfolie of 25 gram roomboter

zeezout

 

Bereiding

Meng de kruiden met een beetje zout. Smeer het vlees in met de kruiden. Verwarm in een koekenpan de olie of boter. Doe de uiringen erin, als deze een beetje glazig worden de knoflook en kipfilets in de pan doen. Bak de kipfilets aan beide kanten bruin en zet ze op een zacht vuur totdat ze gaar zijn

 

NB

Kip kun je op 1.001 manieren klaarmaken. Varieer met verschillende kruiden die je lekker vindt.

De kruiden die in dit recept gebruikt zijn, zijn gedroogd. Je kunt ook verse kruiden nemen, nog lekkerder!

 

PATAT

Ingrediënten

Een knolproduct (hoeveelheid is lastig aan te geven, want ieder knolproduct heeft een andere voedingswaarde of verzadigingspunt). Producten die je kunt gebruiken: pastinaak, zoete aardappel, meiknollen, rode biet, enzovoort).

Kokosolie of ossenwit

Zout

 

Bereiding

Maak de groente schoon en snijd ze in de vorm van frietpinnen. Verwarm de olie in een pan met dikke bodem, wok of frituurpan. Bak hierin de groente tot ze net gaan kleuren. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken en afkoelen op wat keukenpapier. Als ze afgekoeld zijn, opnieuw bakken totdat ze bruin en krokant zijn.

Bestrooi ze met kruiden of zeezout (beide mag natuurlijk ook).

friet variatie
friet variatie

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *