schorseneren

 

Deze keer geen recept. Maar hoe ga je om met schorseneren. Voor veel mensen een onbekende groente. Schorseneren zijn niet voor niets een van de ‘vergeten groente’.

Dat heeft ook wel een beetje een reden.
Van het schoonmaken van schorseneren krijg je namelijk vieze handen. Tijdens het schoonmaken komt er namelijk een kleverig melkachtig sap uit. Dit heeft ze de bijnaam ‘keukenmeidenverdriet’ en ‘huisvrouwenleed’ gegeven. Door ze te schillen met handschoenen voorkom je dat deze plakkerige smurrie aan je handen komt. Of schillen onder water waar een beetje azijn of citroensap aan is toegevoegd.
Het zuur zorgt er ook voor dat de schorseneren na het schillen niet verkleuren.

Het is een echte wintergroente, voedzaam van september tot mei. De grootste aanvoer vindt plaats in februari.  Ze kunnen goed bewaard worden met behoud van de voedingswaarde. Ze hebben een tamelijk hoge calorische waarde (je hebt in verhouding weinig nodig om je buikje rond te eten).

Bereiding
De schorseneren na het schillen in stukken snijden en koken in water met een beetje zout tot ze beetgaar zijn. Een beetje azijn aan het kookwater toevoegen om verkleuring te voorkomen.
Ook lekker om ze te stoven in bouillon of witte wijn.
Ga uit van een kook- of stooftijd van circa 20-25 minuten.

vergeten groente, schorseneren
vergeten groente, schorseneren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *