zuurkoolstamppot

Het is nog wintertijd, al doet het weer ons anders geloven. Nog steeds tijd voor stamppotten, als Nederlander kun je eigenlijk niet zonder. Maar wat doe je als de aardappels uit het menu geschrapt zijn? In plaats van aardappelen kun je alle andere knolproducten gebruiken als basis voor een stamppot. Afhankelijk van de smaakcombinatie die u lekker vindt, kunt u gaan combineren.

Ons hele gezin (ook de kinderen) vinden onderstaande stamppot heerlijk:

Ingredienten:
1 kg zoete aardappelen
750 gram zuurkool uit het vat
2 schijven verse ananas
spekblokjes
4 tartaartjes
roomboter
olijfolie
amandel- of hazelnootmelk
peper en klein beetje zee/kruidenzout
paprikapoeder

Bereiding:
Schil de aardappelen en kook deze samen met de zuurkool in een pan tot ze gaar zijn. Bak in een andere pan de spekjes bruin, voeg op het laatst de ananas in blokjes gesneden hieraan toe. Als de spekblokjes bruin zijn, de pan uitzetten. Stamp de aardappels en zuurkool samen met wat roomboter, amandelmelk en peper tot een stamppot, doe er de blokjes spek en ananas doorheen.

In een andere pan maakt u tegelijkertijd de tartaartjes klaar, bestrooit met een beetje peper, paprikapoeder en zout. Doe dit in ruim roomboter met olijfolie, zodat u een lekkere jus krijgt.

Dien beide warm op, maak een kuiltje in de stamppot en doe daar de jus in.

NB:
Jus?! Zeker, we hebben veel vetten nodig om alle cellen goed te kunnen laten functioneren en communiceren. Het grootste deel van onze vetten hoort te bestaan uit onverzadigde vetten, een kleiner deel uit verzadigde vetten. Daarom is hier voor de jus gekozen voor een combinatie van olijfolie (onverzadigd vet) en roomboter (verzadigd vet).

zuurkool, foto: ingredienten.nl
zuurkool, foto: ingredienten.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *